Thursday 28 November 2013

Mengidam masalodeh pun bolehhh!

Salam khamis :-)



Breakfast kami hari ini...
Milo dgn masalodeh..

Boleh pulak smlm tekak ne mengidam sesangat lah haii nk mkn masalodeh dgn kadar segera..
Standard la kan tekak neh mana blh kawtim tunggu lama2
Mengkalo boleh nk dan2 tu jugak! Aishhhh lah!

So smlm gigih la gugel resepi sebab kene buat la kan
Nak beli kat mana xtau... Baru pindah kan mana mak tau kat mana ade org jual kuih ne..
Check resepi ok simple senang..
Tapi main ingredient xde la plak...
Kedip2 mata buat muka kesian dekat suami mintak tlg pegi kedai beli kacang dhal hehe...
Nasib suami rajin melayan...
Yela kalo xlayan karang kempunan lak bini nk mkn masalodeh keennnn!

Mlm sebelum tido rendam dulu..
Td pagi bgn terus mengentel masalodeh hikhikhik...
Siap 5 ketul digentel terus goreng! Balance adunan simpan dulu..
Punya la tak sabar nk mkn kan..

Masuk tekak Ya Allah nikmatnya!!
Pejam2 mata gtu punya bestnya dpt mkn masalodeh!

Gitu la tekak org mengandung kan..
Padehal masalodeh je pun ko nak feeling2 mcm mkn
Molten lava cake chilis tu dah kenapa kan!

Nak resepi? Meh mai share..
Sumber di pinjam dari Myresepi.com

Bahan-bahan ( Dalam 6-8 biji )

2 genggam kacang dal - direndam semalaman
1/2 bii bawang besar-didadu
Cili padi/cili kering/cili merah/cili hijau-dihiris
Daun kari -dihiris
1/2 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu kecil jintan manis-ditumbuk kasar
1/2 biji telur
secubit tepung ubi -untuk melekatkan adunan, jangan banyak sangat, nanti liat, tp kalau adunan dh agak boleh dibentuk, tak payah letak tepung ubi pun takpe..

Cara-cara

Kacang dal ditumbuk atau kisar -jangan letak air.Kalau tak hancur sume pun takpe.
Dalam satu bekas, campurkan kacang dal, bawang, daun kari,cili serbuk ikan bilis, jintan manis, telur, tepung.
Perasakan dengan sedikit garam dan aji. Jangan risau kalau rasa adunan tu pahit sikit, nanti goreng ok lah dia.(garam jangan banyak sbb serbuk pati ikan bilis dh masin)
Gaul rata bancuhan dan kepal2 kan. Bahagi kepada 6 atau 8 biji
Ambik satu biji, kepal2 biar padat dan goreng dalam minyak panas. Semasa menggoreng biar bahagian bawah garing dulu baru terbalikkan, kalau tidak kuih ni cepat berderai. Goreng hingga garing/masak.

*tapi my buat 2x ganda punya sukatan..
So xde la separuh2 kan.. Lgpun byk sket blh dpt..

Lunch mkn ne dinner pun mkn ne ye...
Sian laki aku kene dinner masalodeh pulak..
Hahaha tipu jek! Nnt mama masak la menu lain utk dinner papa okeh..
Tp ok jugak kot dinner masalodeh je..
Boleh diet kan.. Kata pewot dah majuuu sluar dah ketat kan hahaha...
Ok bye! Selamat mencuba ;-)

- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment