Tuesday, 3 May 2016

Mama secret garden

Assallamualaikum
Sekarang kite ade hobi baru u!
Gardening... Acewah!
Dulu2 pernah la kot cube2 menanam sepokok dua kari dan kunyit tp tumpo kata org perak. Tak tau lah ngape. Udah disiram udah dibaja tp tumpo jugak. Mungkin angin KL (masa tu kat sg besi) tak berapa sihat utk kunyit tu hidup bangkali šŸ˜

Tapi skrg mcm berkobar2 pulak semangat ahkak nk bercucuk tanam. 
Nak plak nengok dlm group fb kebun bandar. Amboih kemain lg segar bugar segala maknika sayur sayuran depa dok tanam. 

Lgpulak dah dekat dgn mak so dekat dgn sifu maka berani la bercucuk tanam atas nasehat sifu hehehe.

Mula2 beli sepeket 2 tanah semai sebijik 2 sawi pastu mcm berkenan pulak ke kawdah hidroponik. Kebetulan ade jiran setaman jual set hidroponik. Aishhh pucuk dicita ulam mendatang la. šŸ˜† cuba2 la tanam. Bila tgk benih2 yg disemai bercambah menghijau.
Allah... Dia punya happy xtau nk habaq uols!
::Mama secret garden yg sekangkang rayyan je pun hehehe... Jadik laa...

::kunyit kari daun limau purut tu dah merasa jugak dipetik buat masak gulai. šŸ˜Š
::pokok kangkung, bayam dah naik dgn jayanya.. šŸ˜šŸ˜
::kangkung guna teknik tanam dlm raga menggunakan air. Hidroponik la jugak kiranya.

Mmg btl mak ckp berkebun ne 1 terapi.. Bilamana ianya tumbuh dgn sihat maka ianya jd 1 kepuasan yg xblh digambarkan camana. 
Tiap2 pagi dan ptg mmg ne je la keje ahkak.. Ngadap secret garden ne.. Sambil tatap sambil senyum puas hehehehe.

Haaa jgn xtau, bkn ahkak je teruja n happy tau. Tp husband pun terjebak sama.. Sblm p keje n blk keje mesti menjenguk hasil tanaman tgk progress sayur2 naik tinggi mana dah šŸ˜ŠKemain semangat kalau ajak p nursery.

Smlm alang2 ke lumut singgah nursery dekat sitiawan. Mencari herbs.
::dpt mint & rosemary::

Nnt nk cari lg herbs buat koleksi. Pastu kata husband nnt letak dapor kat luar sambil masak sambil petik daun. Amboihhh jamie oliver sgt bang oiii! Perli ka apa? Hahahhaa

Kata org tak rugi berbudi pd tanah... Ada hasilnya. Kalau xdak tanah mcm ahkak ne. Tanam aje dlm pasu dlm air. Oh ya kot ade yg bertanya, rak tu beli kat ikea. Hylis namanya šŸ˜Š

Wasallam.
 

Tempat baru... Balik kampung! Hoyeahh!

Assallamualaikum

Ade org ke idak? Ingat lg ke? Ekekekeke šŸ˜šŸ˜
Hamboiiihh lama nauu bersawang blog ne kennn! Biasa la mak kan bizi part time menyelamatkan donia. Paham2 je la.

Tempat baru... Balik kampung...
Sebab???
Haaa weolss dah pindah seri iskandar uolss! Blk kampung la kenn sebab dah dekat dgn lumut xdan panas bombom dah sampai.. Ya Allah happynya syukur sgt2. Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan kami.

Kawan2 sedara mara mana hok dekat2 tu jemput la singgah ke teratak sewa ahkak ye.. Sewa je dlu dek non kat bandar u ne. Ade rezeki next year bru masuk rmh sendiri. Moga dipermudahkan urusan. Kalau nk singgah tu hello2 la ahkak dlu ye kalau sempat blh la goreng cekodok seketoi dua. Kalau main terjah je ahkak jamu teh o aje ye šŸ˜šŸ˜


Salam sayang muahh šŸ˜˜
.....pindah tu seronok tp ngemas tu hazabedahhhh! Pelan2 ngemas tak siap2 lg kat rumah. Sape2 rajin meh la tolong šŸ˜....


Saturday, 7 February 2015

Rombongan cik peah mai klang

Assalamualaikum

Last 2 weeks rombongan cik peah mai klang. Ahli rombongan terdiri daripada opah, bonde, ayahlang, moksu aloya, acepik & special guest

::makcik tuji from taiping with luv ;-)

Diorg semua nk p ikea. So pg sabtu tu ktorg gerak p ikea 2 kereta. Mmg rules aku (err rules Mr.Razip sebenarnya) nak p mana2 kene pagi supaya jln tak jem org xramai dan parking pun sng. Tp ikea kan jgn la harap org xramai nak pulak sabtu ahad. Penuh beb orang! Ohhh Mr.Razip tak ikut. Kalau dia ikut nnt stengah jam dah ajak balik nnt nangis rombongan cik peah tak puas tawaf ikea! Hahaha. 

Aku tak beli ape pun sebab baru lg seminggu sebelum tu aku p ikea jmp yun dan pya. Tu nnt sng2 aku cerita. šŸ˜†

::cap ibu dan anak.. Sama2 bulat.. Hehehe::

::cap ibu dan anak3:: korang tgk la si ipan selambe je mengorek bijih! Ikut sapa ne?? ;p

::cap adik beradik... Makcik tuji ne kakak mak aku.. Sama kan muka diorg

::cap adik beradik jugak... Mama bonde ayahlang.... Dua org tu masih single but not available buat masa skrg. Kot nnt dah available pulak aku iklan kan blk okeh! Bahahahahaha.
::acara jjcm.. Ayahlang belanje! Moga terus murah rejeki ayahlang nnt blh belanje lagi. Haaa yg tudung biru pakai spec tu la adik bongsu aku alyaa natrah atau nama glemer gemoksu bahahahaha 
Umur dia 11 tahun umur aku 29 (belum september kira 29 la lagi!) umur kami tak sama aku kakak dia adik tp ape yg sama? Size seluar kami! Hahahahaha pasal tu ktorg panggil dia gemoksu šŸ˜ 

::kejadian esoknya... Rombongan p seksyen 7 shah alam pulak.. Panjat tangga jakel cari kain :)

Sempat singgah kat qaira hijab... Tu diaaa depa sopin! Aku tak beli ape pun. Jd dreabar aje hahaha.. Plan nye aku nk p qalaqisya nk cari tudung utk wedding iza nnt tp rupanya butik dia tutup la ari isnin.. Seret kaki la aku blk.

Acara kemuncak... isi perut! Nasi arab!
Lokasi: Al Rawsha Icity shah alam.

Lassttt.....

::kasik chance la tuan tanah nk enterprem sat aihhh! Lekaih sgt angpa nk lari pun! ;p 
Nak habaq tu skirt aku pakai skirt abam kawasan.. Mmg selesa sungguh aihhh . Tak rugi beli skirt Ashhannas ne mmg sedap pakai! Ne semua effa la yg ajo aku ne! Hahahaa skali pakai terus jatuh cinta gedebuk gedebuk! Cecehhhh....

Ok sekian cerita rombongan cik peah mai klang nnt minggu depan rombongan kak munah pulak blk kampung. Huru hara la opah cucu2 blk kampung nk kejo ayam nk bg mkn ikan nak siram pokok bunga... Opah standby ubat sakit lutut lekaihhh! Hahahaha

Ok bye!
Muaaahhh ciked!! šŸ˜šŸ˜

Friday, 6 February 2015

Entry pertama 2015

Assalamualaikum

happy new year 2015!
perghhh udah bulan February baru nak wish happy new year?
bertabah je la tgk blog chipsmore ne kan
ntah ade org baca lg ke idak ;p sapa baca cer goyang tangan sket! kak munah nk kira undi! bahahahaha'
Entry 2014 ade 4 je weh hahaha sadis aku tgk blog neh ibarat kalau blog ne rumah la kan dia punya sunyi tahap ade lapan ekor jin dah bermastautin! hahaha -tak kelakar-

Gini la kekdahnya kalau dah ramai askar tak sempat dah aku weh nk update blog!
usah kata nk update blog nak tarik dengkur waktu siang pun xde chance dah weh!
hero2 aku ne plak mmg jenis xmau tido siang. bukan la kata xtido siang langsung, ade la sesekali kalo bateri abis trus atau kalau aku dah bertukar jd raksasa hijau mmg mencicit la ipan cari bantal tido. adik?? tido la tp tido2 ayam! tak dan 10 minit dia bgn. orang kata bila anak tido time tu la mak2 ne nk pulun buat keje rumah kan?
Tapi kalau aku ikut konsep tu makanya Mr.Razip blk keje mkn biskut kering je la. ;p
kadang2 ade kawan2 tanya mcmana aku masak? anak2 tak kacau ke?
gila kau tak kacau dah mcm akar rotan dah membelit kaki aku kat dapor nun. adik la yg paling menyibuk sekali. bizi aku kat dapur berlipat kali ganda la bizi dia nak menolong.

Mama kan xde anak gegel.. mujur lah ade anak bujang rajin ke dapur ;p

huru hara dapur aku dibuatnya! usah kata dapur... nun smp ke pintu luar diorg punya sepah! aku kemas dapur diorg kemas hall. nnt aku kemas hall diorg kemas dapur. takat jirus air milo atas lantai pastu berenang kuak lentang tu perkara biasa! aku dah smp tahap ok ankk main la smp korang puas. nnt dah puas baru mama cuci kasi bersinar blk! ko mampu? hahaha...bertabahla mama...

Tapi kadang2 seronok tau tgk kerenah diorg dalam masa nk membesar ne. walaupun mmg akan huru hara la hidup korang dgn anak2 yg meligat ne tapiiii diorang jugak lah yg buatkan hidup kite ceria dan penuh berwarna warni. Sumpah weh aku tak tipu! walaupun diaorg punya kelaku buat kau naik darah smp kepala tp bila diorg tido..... serentak.... takat 15 minit je kau blh bertahan renung dinding pastu mesti kau rase sunyi sepi dan mula la rasa nk suruh diorg bgn bagi hingaq balik.

Magic bukan?? 
Memang magic sebab aku pun tak paham kenapa sindrom mcm tu kene kat aku ahhaha.... 

ok kukuh alasan kenapa blog bersawang! 
bye!


Wednesday, 26 March 2014

Aqiqah Rayyan Part 2: Candy Buffet

Salam...
amboi nak masuk part 2 pun bertahun ken...
picca dari OP baru dpt hari sabtu pagi.. pastu terus rushing blk kampung..
kenduri pokcik den kawen uolss...
biasa la cuti skolah kan berderet jemputan kawen...

okay part 2 nak cerita pasal Candy Buffet

 candy buffet ne ramai tanya my tempah dekat mana...
jawapannya.. tempah kat.. MYSARA creative wakakak boley??
candy buffet ne my DIY sendiri.. backdrop pun hasil kreativiti jejari keras neh hahaaaaa..
kebanyakan candy my beli dekat Rose Delight Shop selain jual candy yg syomel2 RDS jugak buat sewa mesin chocolate fountain size M rm50 murah okeh.. paling murah my jumpa. kedai dia dekat shah alam. 
more details pasal location ke harga pergi gugel sendiri jgn malas2 haha..

::borong coklat free 2 budak! ehhh??::

owner dia Encik Man sgt sng berurusan dengan dia and tak berkira orgnya.
mula2 my dtg dgn mak n adik borong candy dlu pastu sewa mesin chocolate fountain. selain tu my sewa juga wind guard and canopy 2 buah. 
tapi semua brg sewa kene la pegi pick up eh... 
jgn mengada nk suruh hantar pulak.
dah nak sewa murah pastu nk org hantar byk cantik??
dajh ko plak nk marah kalah tokeh knp??

ok layan je la pic.. jgn muntah sudah... biaahaha

::Backdrop hasil kerjatangan mama 100% ne::





 :;gerai candy kene serbu::








 ::Apam polkadot sponsored by opahsu.. tq opahsu :)

 ::Chocolate Cupcakes sponsored by opah comey! tq opah ::

::kebanyakan mangkuk2 ade lah made in ikea hikhik..

::gigih tau i menyiapkan gubahan marshmallow ne smp kul 4 pagi::

::gubahan buah ne plak cik YUz & opaksu yg tolong siapkan .. mama dah xterdaya dah huhu::

thanks a lot pada cik Yuz & opah su yg sudi bertungkus lumus tlg mama siapkan setup utk candy buffet pastu siap jd tukang jual gula2 hehe...

 ::Cik Yuz, me & opah su::


:: cik yuz & opahsu mmg sporting! tq uolss tolong serve bahagian candy buffet :)
mmg kene serbu gerai neh hehe::

puas hati tau bila buat sendiri candy buffet selain jimat bertingkek2... boleh letak candy byk2 and tak terhad..
so tetamu pun enjoy nk mkn :)

Wednesday, 12 March 2014

Majlis Aqiqah Khalish Rayyan Part 1

Salam...
Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi, majlis Aqiqah Khalish Rayyan berjalan dengan lancar dan meriah.
jutaan terima kasih pada tetamu yang sudi dtg kemajlis anak kami.
Setinggi terima kasih juga diucapkan kepada kaum keluarga sanak saudara serta jiran tetangga yang sudi membantu kami dalam menjayakan majlis ini.
bertabahlah tiba-tiba jadi ayat rasmi macam zaman sekolah dah kenapa ntah

later my update satu per satu pasal goodies, buaian, baju pengantin chewah!
tunggu dpt pic dari Official Photographer dulu eh..
sebelum tu meh tepek sekeping dua pic masa majlis :)

 ::Table Centerpiece::
 ::Sedara mara i uolss... meriah sgt! best yaw!!

 ::Pelamin gitew::
 ::Marhaban Team.. kerlass team marhaban pun ikut tema tau :)::
 ::Abang2 pengantin::
::Pengantin!!! hamboiii tembamnya dik!!
Ne baru part 1..
bertabahlah kalau lepas ne ade part 2345678910 muahahhahah

Friday, 28 February 2014

haii haii wujud lagi neh!!

Salam...
amboi lama sungguh la tak bersiaran... 
ingatkan dah tak wujud dah blog neh!
muahahahha.... alkisah empunya blog sgt la bizi menyelamat dunia.. ehh??

ok sebenarnya sekarang ne bizi utk persiapan Majlis Aqiqah Khalish Rayyan on 8th March 2014 ne..
first time nk buat kenduri kat uma sendiri yang mana sebelum2 ne asal ade je kenduri semua buat kat umah mak kan...
kali ne plak carik pasal nk buat kat umah sendiri... hamek kau dia punya penat lagi kelam kabut toksah cakap la..
tu belum hari kenduri lagi tu.. baru hari2 membuat persiapan menjelang kenduri tu..
dah knp tiba2 ayat darjah enam keluar neh???

pastu maknye ne budget supermak yg kreatif lah kononkan.. semuanya nak DIY!!
hahaha jimat uols klo DIY ne... jimat bertingkek2 i tell u!
dari goodies, invitation card, candy buffet semua la nk DIY kan... 
my kasi teaser je dulu eh...
nnt dah majlis bru boleh cerita in detail pasal goodies etc etc..
kang kalo cite skrg x surprise la ye dok? 

::Invitation Card::
Pink???? ye uols.. pink & blue.. hahaha ade aku kesah??

 ::goodies::
#Rajtan Spice Jar
#Ikea
::pengsan!! 

::goodies for kids yg mula2 siap dulu :)

 ::shopping candy dekat Rose Delight Shop::
best uols kat sini mcm2 candy utk candy buffet ade... harga pun murah2 i tell u..
nnt my review pasal tempat neh okeh
::sesambil menunggu dekat putrajaya ari tu tiba2 keluar idea yg tak berapa nk kreatif ne... utk candy buffet... tgk je lah jadi mcmana nnt ye hihi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
::tuan tanah dah kene demam pandora! penangan mas abg jebat! haha lol!
tq Effareeza tolong belikan mak charm dari Ausie...
best gile la tin mah tu slalu travel oberc... 
nnt kalau holiday oberc lg kabo yea.. mak nk kirim! ngeeeee

okeh sudah mengarutnya.. moh sambung kerja!
adiosss