Wednesday, 26 March 2014

Aqiqah Rayyan Part 2: Candy Buffet

Salam...
amboi nak masuk part 2 pun bertahun ken...
picca dari OP baru dpt hari sabtu pagi.. pastu terus rushing blk kampung..
kenduri pokcik den kawen uolss...
biasa la cuti skolah kan berderet jemputan kawen...

okay part 2 nak cerita pasal Candy Buffet

 candy buffet ne ramai tanya my tempah dekat mana...
jawapannya.. tempah kat.. MYSARA creative wakakak boley??
candy buffet ne my DIY sendiri.. backdrop pun hasil kreativiti jejari keras neh hahaaaaa..
kebanyakan candy my beli dekat Rose Delight Shop selain jual candy yg syomel2 RDS jugak buat sewa mesin chocolate fountain size M rm50 murah okeh.. paling murah my jumpa. kedai dia dekat shah alam. 
more details pasal location ke harga pergi gugel sendiri jgn malas2 haha..

::borong coklat free 2 budak! ehhh??::

owner dia Encik Man sgt sng berurusan dengan dia and tak berkira orgnya.
mula2 my dtg dgn mak n adik borong candy dlu pastu sewa mesin chocolate fountain. selain tu my sewa juga wind guard and canopy 2 buah. 
tapi semua brg sewa kene la pegi pick up eh... 
jgn mengada nk suruh hantar pulak.
dah nak sewa murah pastu nk org hantar byk cantik??
dajh ko plak nk marah kalah tokeh knp??

ok layan je la pic.. jgn muntah sudah... biaahaha

::Backdrop hasil kerjatangan mama 100% ne::





 :;gerai candy kene serbu::








 ::Apam polkadot sponsored by opahsu.. tq opahsu :)

 ::Chocolate Cupcakes sponsored by opah comey! tq opah ::

::kebanyakan mangkuk2 ade lah made in ikea hikhik..

::gigih tau i menyiapkan gubahan marshmallow ne smp kul 4 pagi::

::gubahan buah ne plak cik YUz & opaksu yg tolong siapkan .. mama dah xterdaya dah huhu::

thanks a lot pada cik Yuz & opah su yg sudi bertungkus lumus tlg mama siapkan setup utk candy buffet pastu siap jd tukang jual gula2 hehe...

 ::Cik Yuz, me & opah su::


:: cik yuz & opahsu mmg sporting! tq uolss tolong serve bahagian candy buffet :)
mmg kene serbu gerai neh hehe::

puas hati tau bila buat sendiri candy buffet selain jimat bertingkek2... boleh letak candy byk2 and tak terhad..
so tetamu pun enjoy nk mkn :)

Wednesday, 12 March 2014

Majlis Aqiqah Khalish Rayyan Part 1

Salam...
Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi, majlis Aqiqah Khalish Rayyan berjalan dengan lancar dan meriah.
jutaan terima kasih pada tetamu yang sudi dtg kemajlis anak kami.
Setinggi terima kasih juga diucapkan kepada kaum keluarga sanak saudara serta jiran tetangga yang sudi membantu kami dalam menjayakan majlis ini.
bertabahlah tiba-tiba jadi ayat rasmi macam zaman sekolah dah kenapa ntah

later my update satu per satu pasal goodies, buaian, baju pengantin chewah!
tunggu dpt pic dari Official Photographer dulu eh..
sebelum tu meh tepek sekeping dua pic masa majlis :)

 ::Table Centerpiece::
 ::Sedara mara i uolss... meriah sgt! best yaw!!

 ::Pelamin gitew::
 ::Marhaban Team.. kerlass team marhaban pun ikut tema tau :)::
 ::Abang2 pengantin::
::Pengantin!!! hamboiii tembamnya dik!!
Ne baru part 1..
bertabahlah kalau lepas ne ade part 2345678910 muahahhahah

Friday, 28 February 2014

haii haii wujud lagi neh!!

Salam...
amboi lama sungguh la tak bersiaran... 
ingatkan dah tak wujud dah blog neh!
muahahahha.... alkisah empunya blog sgt la bizi menyelamat dunia.. ehh??

ok sebenarnya sekarang ne bizi utk persiapan Majlis Aqiqah Khalish Rayyan on 8th March 2014 ne..
first time nk buat kenduri kat uma sendiri yang mana sebelum2 ne asal ade je kenduri semua buat kat umah mak kan...
kali ne plak carik pasal nk buat kat umah sendiri... hamek kau dia punya penat lagi kelam kabut toksah cakap la..
tu belum hari kenduri lagi tu.. baru hari2 membuat persiapan menjelang kenduri tu..
dah knp tiba2 ayat darjah enam keluar neh???

pastu maknye ne budget supermak yg kreatif lah kononkan.. semuanya nak DIY!!
hahaha jimat uols klo DIY ne... jimat bertingkek2 i tell u!
dari goodies, invitation card, candy buffet semua la nk DIY kan... 
my kasi teaser je dulu eh...
nnt dah majlis bru boleh cerita in detail pasal goodies etc etc..
kang kalo cite skrg x surprise la ye dok? 

::Invitation Card::
Pink???? ye uols.. pink & blue.. hahaha ade aku kesah??

 ::goodies::
#Rajtan Spice Jar
#Ikea
::pengsan!! 

::goodies for kids yg mula2 siap dulu :)

 ::shopping candy dekat Rose Delight Shop::
best uols kat sini mcm2 candy utk candy buffet ade... harga pun murah2 i tell u..
nnt my review pasal tempat neh okeh
::sesambil menunggu dekat putrajaya ari tu tiba2 keluar idea yg tak berapa nk kreatif ne... utk candy buffet... tgk je lah jadi mcmana nnt ye hihi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
::tuan tanah dah kene demam pandora! penangan mas abg jebat! haha lol!
tq Effareeza tolong belikan mak charm dari Ausie...
best gile la tin mah tu slalu travel oberc... 
nnt kalau holiday oberc lg kabo yea.. mak nk kirim! ngeeeee

okeh sudah mengarutnya.. moh sambung kerja!
adiosss


Friday, 3 January 2014

Cerita 2014 dan kawan blogger

Salam...
happy new year 2014 uolss!! 
1st day 2014 adelah sgt best!
my blogger friend, Pya & family dtg melawat baby rayyan :)
ne first time dpt jumpa pya walopun dah kenal lbh 3 tahun kot tp ne la baru diizinkan Allah untuk kami bertemu :)
kami kenal mase tu sama2 pregnantkan baby 2011 :) 
sama mcm kawan2 lain.. Effa, Yun, Yuyu, Rose, fara, dot and ramai lagilah..
(sorry yg xsebut tu i tetap sayang uolsss tau!!!)
mase tu masing2 pun rajinkan update blog and sharing pasal pregnancy, baby stuff, lubuk shopping la hehe macam2 kitorg share sama2...
sekarang?? masing2 blog berhabuk bersawang kan??? hahahaha i le tew!
pastu sambung plak dekat FB group Babies 2011..
walopun masing2 xpernah jumpa tp we olss rase rapat sgt..
pastu sambung la ke group wassap plak hehe makin rapat la jadinya kami :)
xkira pagi petang siang mlm dok berbunyi jek wassap tu hahaaaaa.

Yuyu my pernah jumpa, bila ikut husband pegi kerteh slalu jugak jumpa yuyu bila ade kesempatan :)
fara pernah jumpa dulu sekali, we olss dating dekat alamanda :)
Dot pun pernah jumpa sekali, dekat butik radiusite :)
Effa yg paling rapat hehe dari dekat manjung sampai ke KL slalu dating sama2 :)
yg lain2 blm pernah jumpa lg... jom la nnt lepas yun abis pantang kita dating ramai2 ye uolss :)

::Pya, Arissa & Afeef::

Pya dtg dgn husband n anak2nya afeef n arissa..
first time jumpa pya tp rasa mesra sgt.. 
pya n husband dua2 peramah...
nak plak husband my n husband pya dlm kerja field yg sama, maka rancak la diorg berborak pasal kerja.. 
tapi tu la pya dtg kejap sgt..
xpuas borak rasenye..
next time kene repeat lagi.. 
thanks a lot pya n husband sudi datang visit kami.. terharu my rase...
happy sgt2 dpt jumpa uolss..
nnt dtg lg ye pya.. lunch ke dinner ke kat sini boleh masak special sikit
ne mee goreng je sempat buat hehe...
thanks a lot juga bagi present kat irfan n rayyan :)
murah rezeki aunty pya n uncle abu :)
amin...

geng lain jom lekas set date moh kite dating ramai2..
teringin nk jumpa uolss yg xpernah jumpa lagi tu :)

Tuesday, 24 December 2013

CousCous & Salmon

Salam.
First time masak couscous..
Xpernah tgk or mkn pun couscous tu hehe..
Since ipan xsuka plain rice, so mama kene rajin cari sumber kabohidrat lain utk ipan mkn...
Pasta mee bihun semua tu dah biasa masak...
So kali ne try bg couscous plak..
Gigih jugak mama gugel n study serba sikit psl couscous ne cara masak n resepinya..

Hasilnya jadilah...


Couscous ala mediterenean wif salmon grill :-)

Simple jek buatnya..

Bahan:
Bawang merah
Carrot
Capsicum hijau
Ketiga bahan diatas dipotong dadu.
Butter or majerin utk menumis
Daun pandan
Garam
Air
Dan semestinya couscous

Cara:
Tumis bwg sampai naik bau then masukkn carrot n capsicum then masukkn daun pandan n air..
Bile carrot dah lembut masukkn couscous n perasakan dgn garam.

Utk salmon plak just perap dgn garam n pepper then grill dgn olive oil..

Sebelum bg anak.. Mama buat food testing dulu..
Walllaaaaa sedap u!!!
Bila bg ipan laju je dia mkn dgn selera..



Hampir licin :-) Alhamdulillah kenyang anak mama...
Anak suka mama gembira :-)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, 2 December 2013

Our lil khalifah ;-)

Alhamdulillah seorang lagi putera dihati kami telah pun selamat dilahirkan dihari jumaat penuh barakah :-)
Kelahiran yg pantas lg dipermudahkan... Alhamdulillah..
Syukur Ya Allah..



Mohamad Khalish Rayyan Bin Mohd Razip
DOB: 29 November 2013 @ 1937hrs
Weight : 2.8kg
Lenght: 47cm
Mode of delivery: Normal SVD
POB: Shah Alam Specialist Hospital (SALAM)
O&G: Dr. Siti Mariam Sh. Ahmad
Paed: Dr. Nazir








Later my cerita kisah kelahiran rayyan ye...
Later jugak my tulis review tentang SALAM esp service Dr. Siti Mariam..
Mmg terbaik doktor ne i tell u!!
Later ehhh tp x janji bila..hehehehe ;-)

- Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, 28 November 2013

Mengidam masalodeh pun bolehhh!

Salam khamis :-)



Breakfast kami hari ini...
Milo dgn masalodeh..

Boleh pulak smlm tekak ne mengidam sesangat lah haii nk mkn masalodeh dgn kadar segera..
Standard la kan tekak neh mana blh kawtim tunggu lama2
Mengkalo boleh nk dan2 tu jugak! Aishhhh lah!

So smlm gigih la gugel resepi sebab kene buat la kan
Nak beli kat mana xtau... Baru pindah kan mana mak tau kat mana ade org jual kuih ne..
Check resepi ok simple senang..
Tapi main ingredient xde la plak...
Kedip2 mata buat muka kesian dekat suami mintak tlg pegi kedai beli kacang dhal hehe...
Nasib suami rajin melayan...
Yela kalo xlayan karang kempunan lak bini nk mkn masalodeh keennnn!

Mlm sebelum tido rendam dulu..
Td pagi bgn terus mengentel masalodeh hikhikhik...
Siap 5 ketul digentel terus goreng! Balance adunan simpan dulu..
Punya la tak sabar nk mkn kan..

Masuk tekak Ya Allah nikmatnya!!
Pejam2 mata gtu punya bestnya dpt mkn masalodeh!

Gitu la tekak org mengandung kan..
Padehal masalodeh je pun ko nak feeling2 mcm mkn
Molten lava cake chilis tu dah kenapa kan!

Nak resepi? Meh mai share..
Sumber di pinjam dari Myresepi.com

Bahan-bahan ( Dalam 6-8 biji )

2 genggam kacang dal - direndam semalaman
1/2 bii bawang besar-didadu
Cili padi/cili kering/cili merah/cili hijau-dihiris
Daun kari -dihiris
1/2 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu kecil jintan manis-ditumbuk kasar
1/2 biji telur
secubit tepung ubi -untuk melekatkan adunan, jangan banyak sangat, nanti liat, tp kalau adunan dh agak boleh dibentuk, tak payah letak tepung ubi pun takpe..

Cara-cara

Kacang dal ditumbuk atau kisar -jangan letak air.Kalau tak hancur sume pun takpe.
Dalam satu bekas, campurkan kacang dal, bawang, daun kari,cili serbuk ikan bilis, jintan manis, telur, tepung.
Perasakan dengan sedikit garam dan aji. Jangan risau kalau rasa adunan tu pahit sikit, nanti goreng ok lah dia.(garam jangan banyak sbb serbuk pati ikan bilis dh masin)
Gaul rata bancuhan dan kepal2 kan. Bahagi kepada 6 atau 8 biji
Ambik satu biji, kepal2 biar padat dan goreng dalam minyak panas. Semasa menggoreng biar bahagian bawah garing dulu baru terbalikkan, kalau tidak kuih ni cepat berderai. Goreng hingga garing/masak.

*tapi my buat 2x ganda punya sukatan..
So xde la separuh2 kan.. Lgpun byk sket blh dpt..

Lunch mkn ne dinner pun mkn ne ye...
Sian laki aku kene dinner masalodeh pulak..
Hahaha tipu jek! Nnt mama masak la menu lain utk dinner papa okeh..
Tp ok jugak kot dinner masalodeh je..
Boleh diet kan.. Kata pewot dah majuuu sluar dah ketat kan hahaha...
Ok bye! Selamat mencuba ;-)

- Posted using BlogPress from my iPad